Blue Flower

Silkkipaino (seripaino) on perinteinen ja luotettava tapa painattaa painatus mihin tahansa tekstiiliin. Se on myös yksi yleisimmistä käytetyistä painomenetelmistä. Silkkipainon lopputulos on tarkka ja kestä. Painatus menetelmällä ei ole silkin kanssa niinkään tekemistä koko prosessin kanssa.

 

Paidan painatus tapahtuu, kun väri painetaan kehykseen pingotetun seulakankaan läpi painopinalle. Painolastaa käyttämällä väri pakotetaan seulan lävitse, jolloin väri siirtyy painopinnalle jota ei kaavio peitä. Kuinka paljon väriä siirtyy painatuksessa, voidaan säädellä painokulmalla, painokaavion paksuudella ja seulakankaan tiheydellä. Yleisin menetelmä nykyisin on valotuskaavion käyttö, jolloin valoherkän emulsion ja ultraviolettivalolla valmistetaan kovetettu kuvio seulalle.

 

Silkkipainolla saadaan erittäin pitkäkestoinen ja tarkka kuva tekstiiliin. Kuvio kestää koko t-paidan eliniän paidalla ja kuvio pysyy hyvän laatuisena. Ulkopuoliset tekijät kuten aurinko ja jatkuvapeseminen haalistavat paitaa ja painatusta.

 

Paitojen painatus silkkipainolla on erityisesti suurissa painomäärissä järkevin tapa. Se on kustannustehokkain ja mahdollistaa erilaisille tekstiileille painattamisen ilman, että tekstiili kärsii painatusprosessissa. Paitapaino tilaamisessa kannattaa tehdä eri yrityksille tarjouspyyntö. Jokainen painolevy jota käytetään painatuksessa on omanlainen ja suuri hinnoitteluun vaikuttava tekijä.

 

Silkkipainolla on Suomessa pitkät perinteet. Silkkipainon Suomeen tuotiin jo 1930-luvulle tekstiilien painamista varten. Painatusmenetelmän toi Suomeen silloinen Helsingin taidevärjäämön toimitusjohtaja Sirkka Bredenberg Berliinin vuoden 1930 messuilta. Kromipaino Oy oli ensimmäinen yritys, joka aloitti silkkipainon käyttämisen etikettien painamista varten. 1950-luvun asulla Marimekko aloitti toimintansa puuvillakankaalla, jossa oli käytetty silkkipainotekniikkaa.