Blue Flower

Brodeeraus, konekirjonta tai tikkaus on kuvion tai tekstin konekirjontaa brodeerauskoneen tai ompelukoneen avulla. Koneellisen brodeerauksen keksi vuonna 1828 Josue Heilmann ja ensimmäiset kirjontakoneet tulivat Suomeen 1970-luvulla. Yritysten logot ja muut merkit jouduttiin tekemään Saksassa, koska merkit ja logot vaativat kirjontaohjelman. Nykypäivänä logot ja merkit ovat helposti ja nopeasti tehtävissä tietokoneen avulla.

 

Brodeeraus tehdään yleensä suoraan tuotteeseen tai irtomerkkinä, joka voidaan jälkikäteen ommella tai liimata.  Lanka jota käytetään brodeerauksessa, valmistetaan useista eri materiaaleista ja useina eri vahvuuksina, käyttötarkoituksesta riippuen. Brodeerauksessa käytetään yleisimmin 100% polyesteriä tai 100% viskoosia. Langan materiaalin avulla voidaan myös vaikuttaa, kuinka kiiltävä brodeerauksesta valmistuu. Erikoistalankojen avulla voidaan brodeerauksesta valmistaa heijastava, paloa kestävä, mattapintainen tai vaikka väriä vaihtava brodeeraus.

 

Suomessa on useita yrityksiä jotka toteuttavat brodeerauksia yrityksille kuin myös yksityisille henkilöille. Brodeerauksen hinta määräytyy useasti aloituskuluista ja tikkiluvun määrästä. Mitä enemmän tikkejä brodeerauksessa on, sitä kalliimpi brodeeraus.  Hinnoittelu on tapauskohtaista, koska tikkauksien määrä on riippuvainen kuvion koosta ja yksityiskohtien määrästä. Silkkipainon tavoin brodeeraus on kustannustehokkainta suurimmissa määrissä.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ugBIx0lEnl8

 

Brodeeraus on näyttävä ja kestävä tapa saada yrityksen ilme tai logo näkyville.  Arvokkuutta antavana, brodeerausta käytetään tavaramerkkien ja yrityslogojen esiintuomisella. Brodeeraus on mahdollista tehdä monelle eri materiaaleihin. Suosituimpia ovat pyyhkeet, takit, hatut, pikeepaidat, työhaalarit ja hupparit.